fi en

Taloyhtiön linjasaneeraushanke

14.06.2024

Linjasaneeraus on kiinteistön vesijohtojen ja viemärien uusimista, sisältäen märkätilojen ja niihin liittyvien rakennusteknisten töiden uusimisen. Usein siihen liitetään myös ilmanvaihto-, energiansäästö-, lämmitys-, sähkö- ja tietojärjestelmien uusimis- ja muutostöitä. Lisäksi saneerauksen yhteydessä päivitetään usein taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten pesulaa, saunaa ja teknisiä tiloja.

Tämä blogi koskee pääsääntöisesti ns. perinteisellä menetelmällä toteuttavia linjasaneerauksia, joissa talotekniset järjestelmät uusitaan.

Taloyhtiöllä on velvollisuus huolehtia rakennuksen perusjärjestelmien kunnosta. Tämä vastuu koskee myös rakenteita, eristeitä ja järjestelmiä, jotka taloyhtiö on hyväksynyt vastuulleen tai itse rakennuttanut.

Vesijohdot tulee asentaa siten, että ne ovat helposti vaihdettavissa. Vanhoissa rakennuksissa, joissa vesijohtojen nousulinja-asennukset ovat piilotettuina rakenteisiin, vesijohtojen uusiminen entisille paikoilleen on mahdollista vain harvoin, jos esim. tekniikkaa ei voida sijoittaa porrashuoneeseen rakennushistoriallisten arvojen takia.

Päätös linjasaneerauksesta tehdään aina yhtiökokouksessa.

Pääsuunnittelija, joka voi olla lVI-, RAK- tai ARK-suunnittelija, vastaa kokonaisuudesta ja suunnitelmien yhteensopivuudesta. 

Kun linjasaneeraussuunnitelmat ovat valmiit, voidaan hakea rakennuslupa. Rakennuslupaa varten tarvittavat asiakirjat vaihtelevat hieman kunnittain. 

Lupahakemukseen voi sisällyttää pieniä tilamuutoksia, kuten kellarin saunaosaston ja pesutuvan huonetilajärjestelyitä. Huoneistojen jakamiset, yhdistämiset, julkisivumuutokset, pihajärjestelyt ja suuret käyttötarkoituksen muutokset käsitellään yleensä erillisinä hakemuksina.

Linjasaneerauksen yhteydessä on suositeltaa myös huolehtia rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta sekä siitä, että olemassa oleva ilmanvaihto toimii oikein ja että riittävä ulkoilman saanti on taattu. 

Ennen rakennustyön aloittamista on hankkeelle nimettävä vastaava työnjohtaja ja erityisalan työnjohtajat, jotka tulee hyväksyttää.

Rakennusvalvonta tekee yhden tai useamman katselmuskäynnin työmaalle seuratakseen työn edistymistä. 

Toimistomme on toteuttanut vuodesta 2014 alkaen yhteensä 79 linjasaneeraushanketta Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, pk-seudun kehyskuntiin ja Tamperelle. Saneerattavien kiinteistöjen ikä ollut enimmillään yli sata vuotta.

Kohteista 10% on 1920-luvulla tai ennen sitä rakennettuja, 7% 1930-luvulla rakennettuja, 7% 1940- tai 1950-luvuilla rakennettuja, 30% 1960-luvulla rakennettuja, 40% 1970-luvulla rakennettuja ja 6% 1980-luvulla rakennettuja. 

Useassa kohteessa on lisäksi korjattu tai uusittu esim. julkisivuja, parvekkeita, vesikattoja, ikkunoita, ovia ja pihoja.   

Takaisin blogiin