fi en

Hiiteen hiekkakentät – Helsingin kaupunkifestarit levittäytyvät entisille teollisuusalueille

07.06.2017

Suomen kesä ei usein pääse vielä kesäkuussa näyttämään parhaita puoliaan. Tämä ei kuitenkaan hidasta sitä tosiseikkaa, että festivaalikausi on jälleen alkamassa. Pääkaupunkilaisille kesän musiikkifestivaalit tarjoavat usein kokonaisvaltaisen reissukokemuksen: lähdetään teltat ja rinkat kannossa pois kotikulmilta, ja tampataan lempibändien tahdissa nurmikonkorret lyttyyn.

Pääkaupunkiseudulla ulkoilmakonsertteja järjestetään niin Kaisaniemen puistossa, Kyläsaaressa kuin Tikkurilan urheilukentälläkin. Helsingissä on kuitenkin jo useita paikkansa vakiinnuttaneita festivaaleja, joissa ei tarvitse talloa pelkkää tasaista, pöllyävää hiekkakenttää. Sen sijaan ne ovat löytäneet urbaaneiksi leikkikentikseen entisiä teollisuusalueita, joissa on luovasti päästy irti perinteisistä lava-asetelmista.

 

 

 

Suvilahteen mahtuvat niin hevarit kuin hipsterit

 

Helsingin Sörnäisissä Kalasataman alueella sijaitseva Suvilahti on jo kymmenen vuotta toiminut kansainvälisestikin maineikkaan Flow Festivalin pääkallopaikkana. Laidasta laitaan artisteja ja yhtyeitä lavoilleen marssittava festivaali on etenkin trenditietoisten kaupunkilaisten suosiossa. Flowia ennen Suvilahden valtaavat kuitenkin raskaan rock-musiikin ystävät Tuska Festivalin merkeissä.

Mainitut festivaalit ovat kenties Suvilahden suurimmat, mutta alue on monen muunkin pienemmän kulttuuritapahtuman keskus. Pelkäksi bailu- tai taidepaikaksi sitä ei suinkaan ole suunniteltu: Suvilahti on entinen energiantuotannon alue, jossa oli Helsingin ensimmäinen vuonna 1909 valmistunut höyryturbiinivoimalaitos. Suvilahden voimalaitoksen sähköntuotanto loppui 1970-luvulla ja kaasuntuotanto 1990-luvulla.

1920-luvulla rakennettu, käytöstä poistunut teräksinen kaasukello on Suvilahden ehdoton maamerkki, ja lämpimän kesäisessä festari-illassa valaistuna se näyttää maagiselta. Festivaalikäyttöön alue sopii kuin nakutettu, sillä alueen erikokoiset rakennukset luovat vaikutelman pienestä musiikin täyteisestä kaupungista sisä -ja ulkolavoineen.

 

Teurastamo – hauska nimestään huolimatta

 

Kalasataman kainalossa sijaitsee myös vuonna 1933 perustettu entinen teurastuslaitos, joka avattiin viisi vuotta sitten uudelleen nimellä Teurastamo. Nykyisin siellä ei kuitenkaan enää teurastamista harrasteta. Teurastamosta on Suvilahden jalanjäljissä kehkeytymässä urbaani tapahtuma-areena uusille festareille, esimerkkinä tällä viikolla kolmatta kertaa juhlittava Sideways Festival.

Alueella on suurehkon Sidewaysin lisäksi monia muita ilmaisiakin tapahtumia, alati aktiivista ruokakulttuuria sekä takapihamaista hengailun henkeä. Kun suuri osa festareista sijoittuu käytännön syistä laajoille nurmi- tai hiekkakentille, Suvilahden ja Teurastamon kaltaiset pienet kulttuurikeskittymät ovat omiaan tarjoamaan toisenlaista näkövinkkeliä festivaalitunnelmasta nauttimiselle.

 

Kuvat: Flow Festival / Kodhukrov Konstantin, Samu Hintsa

Kuva: Flow Festival / Kodrukhov Konstantin
Takaisin blogiin