Kolmiulotteisten esineiden tulostaminen saattaa kuullostaa erikoiselta, mutta se on jo pitkään ollut arkipäivää teollisuudessa. 3D-tulostus on hiljalleen tekemässä siirtymää kotitalouksiin, ja sitä hyödynnetään jo nyt myös arkkitehtien työssä ja rakennusalalla.
3D-tulostimella voi tulostaa virtuaalisen mallin fyysiseksi esineeksi. Materiaaleina voi toimia esimerkiksi muovi, lasi, keramiikka ja metalli. Muun muassa koruteollisuudessa 3D-tulostus mahdollistaa valmiiden korujen tulostuksen, ja autoteollisuudessa vaikka varaosien tulostuksen. Lääketieteessä kolmiulotteista tulostamista on käytetty esimerkiksi implanttien ja yksilöllisten tukien valmistukseen.
Arkkitehtien työssä 3D-tulostinta voidaan hyödyntää siten, että vaikkapa suunnittelun alla olevan talon malli voidaan tulostaa fyysisesti tarkkailtavaan muotoon. Tämä parantaa mahdollisesti suunnitteluprosessin laatua ja tarkkuutta. Visualisointia suunniteltavasta kohteesta ei tarvitse esitellä tietokoneen näytöltä, kun sen voi tarjota ihka oikeana fyysisenä pienoismallina.
3D-tulostuksen yleistyminen on herättänyt puhetta uudesta teollisesta vallankumouksesta. Kun tuote on pitänyt aiemmin valmistaa suuressa tehtaassa ja mahdollisesti ulkomailla, voi sen nyt tulostaa kotioloissa siedettävällä hinnalla. Paikallinen tulostus vähentää teollisuudessa työvaiheita ja logistiikkakustannuksia, sekä muuttaa esineiden ja raaka-aineiden varastointitapoja.
Pienet varaosat ja esineet sikseen, on 3D-tulostimella tehty jo hullultakin kuulostavia asioita. Vuonna 2014 Kiinassa valmistettiin vain vuorokaudessa kymmenen kappaletta kolmiulotteisesti tulostettuja taloja. Viime vuonna 3D-tulostimilla on saatu aikaan myös mm. kerrostalo. Lyhyessä ajassa kolmiulotteisesti printatut talot saattavat hyvinkin olla seuraava askel rakentamisteollisuudessa.
Kuva: Kaboompics / Pixabay